Tuesday 18 June 2013

Plemenjača šljive


       Bolest napada lišce.Uzročnik bolesti je gljiva Polystigma rubrum.Jedna je od najvažnijih gljivičnih bolesti kod šljive.Lako se prepoznaje u početku po žuckastim,a kasnije crvenožutim do narandžastim pegama na listovima.Na rodnost šljive utiče tako što će se izmenjivati jedna vrlo rodna godina dok će druga biti slabo ili potpuno nerodna godina.Plamenjača se javlja na svim sortama šljive, a posebno velike štete nanosi sorti Požegaca.Štete se mogu uočiti na prevremenom opadanju lišća što ima za uzrok onemogućavanje dozrevanja plodova koji gube upotrebnu vrednost.

      Kao što smo rekli simptomi se iskljucivo javljaju na lišcu.Ako je godina sušna pege postaju posebno velike.List unutar pege je malo zadebljan i malo udubljen na naličju, a pega je ispupčena prema gore. Veličina i boja pega varira u zavisnosti od sorte šljive.Kada broj pega na listu poraste iznad 10 i više dolazi do međusobnog spajanja pega što daje za rezultat prerano opadanje lišća pa biljka ostaje gola tokom leta.To se negativno odražava na dozrevanje i kvalitet plodova i zametanje pupova za narednu godinu.
     U razvojnom ciklusu gljive smenjuju se dve faze: saprofitna i parazitna. Saprofitna faza se odvija u opalom lišću, a parazitna za vreme vegetacije. Obnavljanje i širenje bolesti zavisi isključivo od razvoja gljive u toku saprofitne faze. Tok obrazovanja i sazrevanja askospora zavisi od klimatskih uslova. Tako se one mogu oslobađati pre kretanja vegetacije,u toku cvetanja,posle cvetanja, pa cak i posle precvetavanja. Askospore se oslobađaju iz askusa kad su fizioloski zrele i kad su strome dobro navlazene kišom ili rosom u trajanju od najmanje jedan sat. Uslov je, takode,da temperatura bude iznad 10°C.Lišće se inficira ukoliko je mlado i kad se na njemu nalaze kapi kise ili rose,a da je temperatura vazduha iznad 8°C.Dakle, povoljni uslovi da dođe do zaraze je duža kiša.
    Optimalni rok za hemijsku zaštitu se određuje na osnovu razvoja gljive u toku saprofitne faze. Kritičan period za inficiranje je od početka listanja pa dve do tri nedelje posle precvetavanja. Tretiranje se izvodi najčešće po precvetavanju. Medutim,ukoliko se radi o osetljivim sortama, a listanje se dogodi pre cvetanja, tretiranje treba obaviti na početku cvetanja. Osnovna zaštita kao što je već spomenuto se vrši po završetku cvetanja, dakle kada je maksimum infekcije. Infekcije pre toga i u toku cvetanja ne sprečavamo jer ih nema mnogo, a osim toga infektivni potencijal im je nizak. Protiv plamenjače zadovoljavaju dva prskanja. Koriste se organski fungicidi : Cineb,Antracol,Polyram, Star, Dithane, Mankozeb, Kaptan, Topas C 50, Meteor, Rubigan, Folpan, Rival, Mikal, Stoper. 

No comments:

Post a Comment