Wednesday 19 June 2013

Rogač šljive


    Rogač šljive je bolest koja nije toliko učestala,pojavljuje se periodično,ali kada se pojavi može prouzrokovati znatne štete.Kada dođe do jačih napada može biti uništeno i do 80% plodova šljive.To se najčešće događa kada su proleća kišna i hladna.
    Kao što smo već pomenuli bolest napada plodove.Glavni uzrok bolesti je gljiva Taphrina pruni.
Rogač šljive vrlo je upadljiva i brzo uočljiva bolest. Zaraženi plodovi, na kojima se javljaju simptomi, rastu znatno brže od nezaraženih. Oboleli plodovi su izduženi, zadebljani i iskrivljeni.Plod najčešće nema košticu ili je ona zakržljala.Meso ploda je krto i lako lomljivo.Zaraženi plod pocrni i suši se,pa ostane da  visi ili otpadne,a neke od njih prethodno napadne monilija.Plodovi mogu biti i 2 do 3 puta veći od zdravih plodova.Boja zaraženih plodova može biti od svetlozelene, preko sivkaste do svetlonarandžaste.
    Nije razjašnjeno kako dolazi do infekcije ali se zna da gljiva može da prezimi na tri načina.

    Prvi način je u obliku micelija u grančicama šljive. U proleće taj micelijum prodire kroz peteljku cveta u plodnicu ili u već zametnuti plod pa tako nastane rogač. Za ovu teoriju nema konkretnih dokaza.

    Drugi način je taj da se na površini zaraženog ploda pre nego što počne da se suši, javlja belosivkasta supstanca. Ona sadrži askuse s askosporama. Askospore bubrenjem još u askusima daju konidije. Kad askusi puknu, oslobađaju se askospore tj. konidije koje padnu na koru mladica i tu prezime. Sledećeg proleća vrše egzogenu infekciju zametnutih plodova. Ova teorija je najverovatnija.

    Treći način je da se askospore održe preko zime u ljuskama pupova.

    Da bi došlo do infekcije, potrebne su niske temperature od 7 do 8 ˚C (pri temperaturi od 27 ˚C gubi se patogenost).

 
Što se tiče zaštite od rogača u manjim zasadima preporučuje se uklanjanje zaraženih plodova pre nego što se na njima stvori beličast izgled.Najsigurnija mera zaštite je prskanje fungicidima na bazi bakra pre kretanja vegetacije tj. pred samo bubrenje pupoljaka.  Time se uništavaju askusi tj. konidije koje se nalaze na kori.Isto tako može se suzbiti ako šljive prskamo i pred kraj cvetanja.Požegača je posebno osetljiva na rogač.

No comments:

Post a Comment