Friday 26 July 2013

Šljivin smotavac

Grapholitha funebrana Treits 

 Šljivin smotavac ima dve generacije godišnje i rasprostranjen je u svim našim šljivarskim rejonima izazivajući crvljivost plodova. Leptir ima tamnosmeđa krila i u maju i junu polaže jaja na mladim plodovima šljive (obično u blizini peteljke).


Smotavac leptir
Izgled ploda spolja











Iz jaja se izlegu gusenice koje se ubušuju u plod, izgrizajući sočno meso. Napadnuti plod postaje plavičast, iz njega se katkad pojavljuje kapljica smole i otpada. Odrasle gusenice napuštaju plodove i učaure se u pukotinama kore i stabla i pretvaraju se u lutke. U avgustu se izleže druga generacija leptira koji polažu jaja u već krupne plodove, izazivajući na taj način njihovu crvljivost. Iz crvljivih plodova izlaze gusenice i u pukotinama stare kore ili u zemlji prave čaure i prezimljuju. Gusenice druge generacije pričinjavaju veće štete i mogu da unište i preko 25% već razvijenih plodova. Za prognozu ove štetočine koristi se metod seksualnih mamaca (feromonske klopke), i vizuelno – kontrolom polaganja jaja u julu. Feromonske klopke omogućavaju efikasnu kontrolu leta mužjaka, daje sliku intenziteta napada i omogućava izbor pravog vremena za tretiranje insekticidima. 
Izgled ploda unutra(presek)
Efikasno suzbijanje šljivinog smotavca obavlja se prskanje hemijskim preparatima: Tonus, Aktara, Fosfamid, Fobos, Sistemin i dr.

No comments:

Post a Comment