Friday 2 August 2013

Zelena lisna vaš

Aphis pomi

    Zelena lisna vaš je prisutna u 2 forme:
  •     Beskrilna ženka je svetlozelenog do žutozelenog tela, dužina tela je 1,5-2,0 mm. Oči i vršni segment abdomena su crni.
  •     Krilata ženka je slična beskrilnoj, ali je različito obojena. Dužina tela je 2,0-2,5 mm. Glava i grudi su crne, oči crvene, vrh abdomena zelene, noge zelene sa crnim stopalima i goleni.
Zelena lisna vaš prezimi u stadijumu jaja. U aprilu se pojavljuju larve u kolonijama i napadaju mlado lišće. Tokom svog razvića do odrasle ženke, larve se četiri puta presvlače. Ženke rađaju po 2 do 40 larvi. Tokom godine ima 11 do 13 generacija.

Krilate ženke se pojavljuju u drugoj generaciji. u aprilu one rađaju larve i stvaraju nove kolonije. Iz kolonija

Zelena lisna vaš prouzrokuje kovrdžanje lista, prvenstveno na vrhovima mladara i grančica. Napadnuto lišće žuti, suši se i opada. Zelena lisna vaš prenosi prouzrokovače virusnih bolesti, pa je tako dvostruko štetna. Izlučuje mednu rosu. po mednoj rosi naseljavaju se glljivice čađavice, tako da površina listova, plodova i grana potamni.

Mere zaštite:
Na osnovu broja nađenih jaja pri zimskom pregledu letorasta utvrđuje se potreba za zimskim i ranoprolećnim

Primenjuje se insekticidni tretman neonikotinoidima  (Actara 25 WG 0,2% a.m.tiametoksam 250g/kg, karenca 21 dan) prskanjem. U toku vegetacije se prska kada se na 8 do 15 % vrhova ili letorasta utvrde vaši. Sredstva na bazi acetamiprida, alfa-cipermetrin, diazinon, diazinon + mineralno ulje, imidakloprid, lambda- cihalotrin, fenitrotion.
se rađaju seksupare, koje rađaju jedinke oba pola u septembru. Jedna ženka položi 1 do 6 jaja na letorastu. Ona su u početku zelena a kasnije pocrne.



No comments:

Post a Comment